Δεν είναι λίγες οι πληροφορίες που ακούμε καθημερινά περί διατροφής. Ιδιαίτερα στην εποχή μας που η πρόσβαση σε αυτές, θέλοντας και μη, γίνεται εύκολα μέσω του διαδικτύου ή της τηλεόρασης αλλά, παράλληλα, και από τους γύρω μας. Πληροφορίες σχετικά με τροφές που συναντάμε μέσα στη μέρα μας και που προσπαθούμε να αποφύγουμε για να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Πόσα όμως από αυτά που γνωρίζουμε ισχύουν πραγματικά;
1) «Προτιμώ την καστανή ζάχαρη γιατί έχει λιγότερες θερμίδες από την λευκή.»
No1, θα έλεγα, μύθος για την ζάχαρη είναι ότι η καστανή υστερεί σε θερμίδες συγκριτικά με την λευκή. Η αλήθεια είναι ότι η καστανή ζάχαρη έχει σχεδόν ίδιες θερμίδες με τη λευκή. Η υπεροχή της καστανής ζάχαρης ως προς τη λευκή αφορά στη μεγαλύτερη περιεκτικότητά της σε μερικά ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο και το νάτριο. Γι’ αυτό άλλωστε έχει συσχετιστεί με μια πιο υγιεινή επιλογή. Σε οποιαδήποτε μορφή όμως, η υπερβολική κατανάλωση της οδηγεί σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και αυτό συμβάλλει στην αύξηση του βάρους.
2) «Το λευκό ψωμί παχαίνει περισσότερο από το ολικής αλέσεως.»
Στην περίπου ίδια φιλοσοφία με τον προηγούμενο μύθο, το λευκό ψωμί αποτελεί λιγότερο υγιεινή επιλογή για την διατροφή μας σε σχέση με το μαύρο, δηλαδή το ολικής αλέσεως. Αυτό συμβαίνει όχι τόσο λόγω των θερμίδων του, καθώς η αντιστοιχία τους είναι πολύ κοντά (λευκό ψωμί: ανά φέτα/ 70 kcal, ολικής άλεσης: ανά φέτα/ 61 kcal), αλλά λόγω της διαφοράς τους στο ότι το ολικής είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στη προστασία της καρδιάς.
3) «Πρέπει να αποφύγεις τους υδατάνθρακες αν θες να χάσεις κιλά.»
Οι υδατάνθρακες πρέπει να είναι η κύρια πηγή ενέργειας στη διατροφή του ανθρώπου καθώς περιέχουν συχνά βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και αντιοξειδωτικές ουσίες με πολύ ευνοϊκές επιδράσεις στην υγεία μας από την αναπνοή και τη σκέψη ως τη σωματική δραστηριότητα και την πέψη της τροφής. Βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας και πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά. Αυτό που καθιστά τους υδατάνθακες «παχυντική» τροφή είναι το είδος των υδατανθράκων που επιλέγουμε (σύνθετοι – απλοί) και ο τρόπος παρασκευής τους, δηλαδή οι πλούσιες σε λιπαρά σάλτσες και το ζωικό βούτυρο που συνήθως τα συνοδεύουμε.
4) «Τα προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά (light) δεν παχαίνουν.»
Τα προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά (light) δεν αποτελούν λύση για την απώλεια κιλών. Σαφώς η αντικατάσταση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος με τρόφιμα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο που κάνει προσπάθεια να μειώσει το βάρος του όμως δεν αποτελεί τη μοναδική λύση για το αδυνάτισμα. Αυτό συμβαίνει καθώς η ένδειξη ‘’light’’ υποδεικνύει τα χαμηλά λιπαρά ή τη μικρή ποσότητα ζάχαρης σε ένα προϊόν και όχι τις λίγες θερμίδες.
5) «Για να χάσω βάρος πρέπει να παραλείψω κάποια γεύματα.»
Στην πραγματικότητα οι έρευνες καταδεικνύουν πως η παράλειψη γευμάτων συχνά συνδέεται με αύξηση του βάρους. Αυτό συμβαίνει καθώς όσοι ακολουθούν αυτή τη λογική, όταν καθίσουν να φάνε, καταλήγουν να τρώνε ποσότητες μεγαλύτερες απο τις φυσιολογικές ή από αυτές που έχουν πραγματικά ανάγκη, προκειμένου να ικανοποιήσουν την πείνα τους. Η καλύτερη συμβουλή για απώλεια βάρους είναι τα μικρά, συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας, χαμηλότερα σε θερμίδες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ώστε να υπάρξει σωστή ρύθμιση του μεταβολισμού μας και να καλύπτονται οι απαιτούμενες ανάγκες για τον οργανισμό.
Συμπερασματικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται όταν η συνολικά προσλαμβανόμενη ενέργεια είναι μικρότερη από την ενέργεια που συνολικά καταναλώνουμε, κυρίως με τον συνδυασμό της σωματικής άσκησης και σωστής διατροφής. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι να ακολουθούμε μία διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες και έχει ως βάση την πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής. Επίσης καλό θα ήταν να διαβάζουμε τις ετικέτες που αναγράφουν τη σύσταση των προϊόντων και να διαπιστώνουμε κατά πόσο το εκάστοτε προϊόν έχει όντως λιγότερες θερμίδες από κάποιο άλλο που παραδοσιακά θα επιλέγαμε.