Κατάκης Δημήτρης M.Sc - Διαιτολόγος Διατροφολόγος - Χανιά

Προετοιμασία Αθλητών

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η κατάλληλη διατροφή επηρεάζει θετικά την σωματική σύσταση, την αθλητική απόδοση και τον στόχο που έχουμε θέσει σχετικά με το σώμα μας. Χρειαζόμαστε μία ορθή επιλογή μεταξύ τροφίμων και συνδυασμό αυτών, καθώς και κάλυψη των απαιτήσεων σε υγρά, συμπληρώματα διατροφής και καθορισμό του χρόνου πρόσληψης όλων των παραπάνω.

Παράλληλα, η διατροφή και η ενυδάτωση πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προπόνηση, είναι άκρως σημαντική στην προετοιμασία των αθλητών, στην ενέργεια εντός της προπόνησης και στην αποθεραπεία.

Όλα τα ανωτέρω ενισχύουν την «αντίληψη του σήμερα» περί αθλητικής διατροφής. Αυτή στηρίζεται στη διαπίστωση ότι για να καταφέρουμε να αποκτήσουμε ή να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και αγωνιστικής απόδοσης πρέπει να μεριμνήσουμε για την κάλυψη όλων των ενεργειακών και θρεπτικών μας αναγκών. Αυτό αποτελεί την βάση μας για κάθε προσπάθεια, όμως για «το κάτι παραπάνω»  απαιτείται συγκεκριμένη διατροφική παρέμβαση και εξατομικευμένοι διαιτητικοί χειρισμοί που να ενισχύουν την γενική λειτουργία του οργανισμού και τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται με την κατάλληλη προπόνηση.

Απώλεια Λιπώδους Μάζας (Γράμμωση)

Η απώλεια λίπους σε έναν αθλητή μπορεί να φαντάζει εύκολη υπόθεση όταν σκεφτόμαστε ότι ως αθλητής θα κάνει περισσότερες καύσεις από κάποιον με καθιστική ζωή. Αντίθετα, είναι μία κατάσταση που χρειάζεται προσεκτικούς διατροφικούς και διαιτολογικούς χειρισμούς με δεδομένες τις υψηλές ενεργειακές και θρεπτικές ανάγκες των ατόμων αυτών.

Κάνοντας μια εξαντλητική δίαιτα για κάποιο χρονικό διάστημα επιβάλλουμε εκούσια στον οργανισμό μας μεγάλους περιορισμούς και ουσιαστικά τον αναγκάζουμε να υποστεί ένα ισχυρό σοκ. Εάν αυτό το σοκ παραταθεί για αρκετές ημέρες θα έχουμε περισσότερες αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας παρά θετικές.

Κάνοντας μία ανάλυση σώματος με το αναλυτή Inbody 120 θα μπορέσουμε να δούμε την τωρινή μας σωματική κατάσταση και να θέσουμε εφικτούς στόχους πάντοτε με γνώμονα την υγεία μας.

Κατάκης Δημήτρης M.Sc - Διαιτολόγος Διατροφολόγος - Χανιά
Κατάκης Δημήτρης M.Sc - Διαιτολόγος Διατροφολόγος - Χανιά

Αύξηση Μυϊκής Μάζας (Όγκος)

Η αύξηση της μυϊκής μας μάζας και κατ’ επέκταση του σωματικού μας βάρους με υγιεινό τρόπο προϋποθέτει, αρχικά, έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό επιτυγχάνεται όχι απλώς «τρώγοντας ό,τι βρούμε» αλλά εμπλουτίζοντας τα υπάρχοντα γεύματα μας με ενέργεια από σωστές πηγές και θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται ο οργανισμός.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έτσι η εξατομίκευση του προγράμματος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην συνολική μας προσπάθεια.

Κάνοντας μία ανάλυση σώματος με το αναλυτή Inbody 120 θα μπορέσουμε να δούμε την τωρινή μας  σωματική κατάσταση και να θέσουμε εφικτούς στόχους πάντοτε με γνώμονα την υγεία μας.