Ενυδάτωση:
το Α και το Ω

Κρατώντας τον εαυτό μας σωστά ενυδατωμένο είναι μια προϋπόθεση για να αποκτήσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα για εμάς. Είτε θελήσουμε να μειώσουμε το βάρος είτε θελήσουμε να έχουμε καλύτερη λειτουργία σώματος είτε ακόμη και να αυξήσουμε το βάρος μας, η κατανάλωση του νερού είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
Γιατί είναι, όμως, τόσο σημαντική η ενυδάτωση;

  • Είναι ένας εφικτός στόχος  για ένα δυνατό ξεκίνημα.
  • Ενισχύει τον μεταβολισμό μας, καθώς συμμετέχει σε κάθε λειτουργία και διεργασία  του οργανισμού μας.
  • Κρατάει την πείνα μας σε ισορροπία.
  • Η αφυδάτωση θα οδηγήσει τον οργανισμό στην κατακράτηση υγρών από τα τρόφιμα ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τις λειτουργίες του, δημιουργώντας αίσθηση πρηξίματος.

Πως μπορούμε όμως να καταφέρουμε την πολυπόθητη ενυδάτωση;

Τι πρέπει να προσέξουμε;

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το σώμα μας παραμένει ενυδατωμένο, ειδικά σε ζεστό καιρό, όταν ασκούμαστε. Η ποσότητα που χρειαζόμαστε ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, τον όγκο του σώματος, τον καιρό και το πόσο δραστήριοι είμαστε. Τα υγρά προέρχονται από όλα όσα πίνουμε καθώς και από πολλά καθημερινά τρόφιμα (για παράδειγμα, το καρπούζι και το μαρούλι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό).

Πόσο λοιπόν πρέπει να πίνουμε για να παραμένουμε ενυδατωμένοι; Το σώμα σας θα σας το πει με το να αισθάνεστε δίψα – ακόμη και το να αισθάνεστε ελαφρά δίψα είναι σημάδι για να πιείτε λίγο νερό!

Στην εποχή της υπερπληροφόρησης όλο και κάπου θα έχετε διαβάσει ή ακούσει για τα 8-10 ποτήρια νερό, που χρειαζόμαστε ανά ημέρα.

Ως γενικός οδηγός, οι ενήλικες γυναίκες πρέπει να στοχεύουν σε 2,3 L (8 ποτήρια) και οι άνδρες, 2,6 L (10 ποτήρια) υγρών κάθε μέρα και τα παιδιά 1 – 1,6 L (4-6 ποτήρια). Θα χρειαστούμε περισσότερο όταν ασκούμαστε ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (~2,3 L) και ακόμη περισσότερο κατά τον θηλασμό (~2,6 L)

Το καλύτερο τεστ για να ελέγξετε ότι είστε επαρκώς ενυδατωμένοι είναι να πηγαίνετε τακτικά στην τουαλέτα και ελέγχοντας το χρώμα των ούρων σας.

ωχροκίτρινο= ενυδατωμένο

σκούρο κίτρινο= αφυδατωμένος

μοιάζει με νερό= υπερενυδατωμένος

Σε μεγαλύτερη ηλικία, τα σήματα δίψας σας μειώνονται πραγματικά, παρόλο που το σώμα σας χρειάζεται ακόμα νερό, επομένως, είναι ακόμη πιο σημαντικό να ελέγχετε ότι πηγαίνετε στην τουαλέτα τακτικά και να ελέγχετε το χρώμα της ούρησής σας.

Περιληπτικά μπορούμε να εστιάσουμε στα εξής:

  • Στόχος μας είναι να μην διψάσουμε. Το αίσθημα της δίψας είναι ένδειξη αφυδάτωσης.
  • Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της αυξημένης εφίδρωσης ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω οι ανάγκες πρόσληψης.
  • Όχι μαζεμένες μεγάλες ποσότητες νερού. Δεν ενυδατωνόμαστε με αυτόν τον τρόπο, άσχετα αν καλύπτουμε την ημερήσια ποσότητα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία ομοιόμορφη κατανομή μέσα στην ημέρα μας. Προσπαθούμε να συνδυάσουμε συνήθειες μας με την κατανάλωση νερού. Παραδείγματος χάριν, συνδυασμός με τον ύπνο (πριν και μετά) καθώς και πριν τα γεύματα, δίνουν την πολυπόθητη κατανομή εντός της ημέρας.
  • Πέρα από το νερό, σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση μας διαδραματίζουν οι τροφές και τα υγρά που καταναλώνουμε ημερησίως. Ο εμπλουτισμός της διατροφής μας με φρούτα, λαχανικά και ροφήματα ενισχύουν τον σκοπό μας αλλά είναι λάθος να στηριζόμαστε μόνο σε αυτά.