Η εκτίμηση της διατροφικής κατάστασης πριν από την σύλληψη αποτελεί πλέον ζήτημα ύψιστης σημασίας καθώς συνδέεται ευθέως με την υπογονιμότητα. Η διατροφική παρέμβαση σε καταστάσεις υψηλού δείκτη μάζας σώματος (BMI) μπορεί να βοηθήσει την επίδοξη μητέρα να έχει μία επιτυχή σύλληψη αλλά και μετέπειτα μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Παράλληλα, οι χρόνιες- εξαντλητικές δίαιτες προκαλούν αμηνόρροια ή διαταραχή στην έμμηνο ρύση, καθώς και ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών απαραίτητα στην γονιμότητα. Αντίθετα ο υπερσιτισμός οδηγεί σε εναπόθεση λίπους και διαταραχή των βασικών ορμονών, τεστοστερόνης – οιστρογόνων.
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφευχθούν ο διαβήτης κύησης, η αυξημένη πίεση αίματος και οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Με τα παραπάνω ως δεδομένο πρέπει η εγκυμονούσα να έχει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικό βάρος και να σιτίζεται επαρκώς και ορθά. Η εγκυμονούσα «τρώει για δύο» αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παίρνει βάρος για δύο. Ο έλεγχος της αύξησης του βάρους και το καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα της μητέρας διαδραματίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στην υγεία αυτής και του εμβρύου.
Ο θηλασμός είναι αναμφισβήτητα η προτιμότερη μέθοδος διατροφής του νεογνού για τους πρώτους 4-5 μήνες της ζωής του. Δημιουργεί τεράστιες διατροφικές απαιτήσεις για την γυναίκα που θηλάζει αποκλειστικά για πολλούς μήνες και καθώς η σύσταση του επηρεάζεται από την ενυδάτωση και την διατροφή της, πρέπει να ελέγχονται και τα δύο σε καθημερινή βάση.
Η βάση όλων των παραπάνω είναι ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο, το οποίο θα συνθέσουμε με βάση τις ανάγκες, την καθημερινότητα και τις συνήθειες μας. Με βασικούς πυλώνες και «πρέπει» αλλά χωρίς στερήσεις και τύψεις, δεδομένο βασικό για την σωστή συμμόρφωση στο πρόγραμμα.
Η υγιής και ορθή ανάπτυξη των παιδιών περνά από την διατροφική διαπαιδαγώγηση τους και την καθοδήγηση των γονέων από τους ειδικούς, ώστε να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους και τα πρότυπα τους στα παιδιά. Σε μία εποχή, όπως η σημερινή, όπου τα παιδιά περνούν πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη και όχι όντας σε εξωτερικό χώρο με μεγαλύτερη καθημερινή κίνηση, υπάρχουν κίνδυνοι διατροφικών διαταραχών.
Κίνδυνοι όπως η παιδική παχυσαρκία και η ποιοτική υποβάθμιση των τροφών (junk food) ενδέχεται να επιφέρουν μεγάλο πλήγμα σε καίριες χρονικές περιόδους ανάπτυξης για τα παιδιά.
Να θυμάστε ότι οι διατροφικές συνήθειες που αποκτά ένα παιδί είναι καθοριστικές τόσο για την σωστή του ανάπτυξη όσο και για τη μελλοντική του υγεία σαν ενήλικας.
Ελάτε να σχεδιάσουμε μαζί τακτικές που θα παρακινήσουν αρχικά εσάς, τους γονείς και κατ’ επέκταση τα παιδιά σε ορθότερες διατροφικές επιλογές και τρόπους αλλαγής του τρόπου ζωής
Χορτοφάγος ονομάζεται όποιος δεν καταναλώνει κόκκινο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και όλα τα υποπροϊόντα τους, ανεξάρτητα από το αν καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά.
Αυτός είναι ο ορισμός όμως οι υποκατηγορίες διαφέρουν καθώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και οι επιλογές μας επίσης. Έτσι οι βασικές κατηγορίες των χορτοφάγων είναι 3:
Υπάρχουν και άλλες μικρότερες κατηγορίες όπως η μερική χορτοφαγία, που καταναλώνουν μόνο κάποια είδη κρέατος και οι «flexitarians» που καταναλώνουν κρέας μόνο περιστασιακά.
Ο ρόλος του διαιτολόγου σε αυτές τις διαφοροποιήσεις διατροφικών προτιμήσεων είναι να δίνει λύσεις, συμβουλές και να προτείνει συνδυασμούς τροφών με τελικό σκοπό την μη έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών λόγω αποφυγής αυτής της μεγάλης κατηγορίας τροφίμων.
Ελάτε να συνθέσουμε ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο ή γεύματα τα οποία θα κάνουν την μετάβαση σε αυτόν τον τρόπο ζωής πιο αποτελεσματική και σταδιακή. Να προλάβουμε ή να καταπολεμήσουμε οποιαδήποτε έλλειψη στην διατροφή μας και να ενισχύσουμε τα θετικά της επιλογής σας για μία χορτοφαγική και υγιεινή ζωή.