Κατάκης Δημήτρης M.Sc - Διαιτολόγος Διατροφολόγος - Χανιά

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια βαίνει αυξανόμενη. Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η πιο συνηθισμένη διατροφική διαταραχή. Περίπου το 25% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι και το 1/3 των παιδιών είναι είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα.
Αποτελεί έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο για την υγεία μας, καθώς μειώνει το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής και σχετίζεται με σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας ,ειδικά με την εμφάνιση διαβήτη.

Δυστυχώς η αλλαγή του τρόπου ζωής (καθιστική εργασία) και οι αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες (λάθος ωράρια πρόσληψης τροφής, έτοιμο φαγητό, φαγητό «στο πόδι») συνέβαλαν στην αύξηση των περιστατικών και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη διαταραγμένων προτύπων στα παιδιά. Η αξιολόγηση της κατάστασης και το κίνητρο για αλλαγή είναι τα πρωταρχικά στοιχεία που πρέπει να ερευνήσουμε.

Να θυμάστε, η αντιμετώπιση του αυξημένου βάρους δεν έχει αντιμετώπιση ενός σπριντ των 100 μέτρων, αλλά ενός μαραθωνίου που έχει ανηφόρες και κατηφόρες, δύσκολες αλλά και ευχάριστες στιγμές.

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου Ι και ΙΙ

Αναφερόμαστε ίσως στην πιο συχνή μη μεταδοτική ασθένεια παγκοσμίως, με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Είναι ένα μεταβολικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία ως επακόλουθο διαταραχών της έκκρισης ινσουλίνης, της ευαισθησίας στην ινσουλίνη ή και τα δύο.

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου Ι

Ο Διαβήτης Τύπου Ι ή Νεανικός Διαβήτης είναι μία αυτοάνοση ασθένεια που εκδηλώνεται με καταστροφή των παγκρεατικών β- κυττάρων(κύτταρα που εκλύουν ινσουλίνη) που οδηγεί σε πλήρη διακοπή έκλυσης ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι η πιο σημαντική ορμόνη του οργανισμού όσων αφορά την διαχείριση της γλυκόζης αίματος. Ο συγκεκριμένος διαβήτης είναι  διαχειριζόμενος από την αντικατάσταση της ινσουλίνης. Έτσι οι πάσχοντες πρέπει να λαμβάνουν εφ ‘όρου ζωής ινσουλίνη.

Λόγω της χρόνιας φύσης της ασθένειας, ο ρόλος του διαιτολόγου είναι να καθοδηγήσει και να εκπαιδεύσει τους ασθενείς στην νέα, αυτή, πρόκληση. Ο στόχος; Γλυκαιμικός έλεγχος για σταθερά επίπεδα γλυκόζης αίματος καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, γνώση και αξιολόγηση των υδατανθράκων που προσλαμβάνονται και τέλος γνώση των επιπλοκών (π.χ. υπογλυκαιμία)που ενδέχεται να εμφανιστούν και τρόποι αντιμετώπισης τους.

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου ΙΙ

Ο Διαβήτης Τύπου ΙΙ δεν κοιτά ηλικία, φύλο ή εισόδημα. Έχει αναχθεί σε μάστιγα της εποχής. Μία ασθένεια που έχει γενετικό υπόβαθρο. Μία ασθένεια που ενδεχομένως να οφείλεται σε διακοπή  λειτουργίας των β – κυττάρων    ή σε αντίσταση των κυττάρων στην δράση της ινσουλίνης. Κυρίως, όμως, μία ασθένεια που έχει ως βασικό αίτιο της επίδραση του περιβάλλοντος μας (διατροφικές συνήθειες, ανθυγιεινές επιλογές, αυξημένο βάρος, καθιστική ζωή).

Ο ρόλος του διαιτολόγου στην διατροφική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ είναι η διαχείριση του βάρους του πάσχοντα, η διατροφική του διαπαιδαγώγηση για αναγνώριση των υδατανθράκων στα γεύματα του ώστε να πετύχουμε την ευγλυκαιμία. Υπάρχουν, όμως, πλέον δεδομένα που δείχνουν ότι υπάρχει δυνατότητα συγκράτησης της νόσου έως και αντιστροφής της κατάστασης με την βοήθεια της σωστής διατροφής και τρόπου ζωής. Δεδομένα που είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Υπέρταση

Η υπέρταση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και ενδέχεται να επιφέρει πρόωρο θάνατο σε άτομα που δεν το αντιμετωπίσουν έγκαιρα. Άσχετα αν λαμβάνουμε κάποιο φάρμακο ή όχι, η διατροφή και ο τρόπος ζωής μας πρέπει να διαφοροποιηθούν με σκοπό την ρύθμιση της πίεσης του αίματος μας.
Η παχυσαρκία είναι συνήθως ένα νόσημα που συνυπάρχει της υπέρτασης. Έτσι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας καθώς και η ρύθμιση του αλατιού στην διατροφή μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα της νόσου.

Ελάτε να βρούμε τις τροφές που θα περιορίσουμε, τις τροφές που υπάρχει κρυμμένο αλάτι αλλά και να βρούμε τρόπους να αλλάξουμε τις ,έως αυτή την στιγμή, επιβαρυντικές συνήθειες μας.

Κατάκης Δημήτρης M.Sc - Διαιτολόγος Διατροφολόγος - Χανιά
Κατάκης Δημήτρης M.Sc - Διαιτολόγος Διατροφολόγος - Χανιά

Υπερλιπιδαιμίες (Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια)

Τα υψηλά επίπεδα ,στο αίμα, λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών συνθέτουν το σκηνικό των υπερλιπιδαιμιών. Η σημασία τους σχετίζεται ευθέως με την αύξηση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης, μιας κατάστασης που καταλήγει ή συμβάλλει σε πληθώρα χρόνιων παθήσεων όπως στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η διαιτολογική αντιμετώπιση και οι συμβουλές του διαιτολόγου ενισχύουν και ενισχύονται από την θεραπεία με στατίνες, καθώς έτσι μπορούμε να έχουμε μια συνδυαστική, επιθετική αντιμετώπιση και να επιτύχουμε τον στόχο των λιπιδαιμικών επιπέδων. Ο στόχος μας, άλλωστε, δεν είναι μόνο η πτώση των επιβαρυντικών δεικτών( LDL, χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) αλλά και η άνοδος των τιμών των δεικτών που είναι θετικοί για την υγεία.

 

Εντερική – Παρεντερική Διατροφή

Η διατροφή μέσω εντερικού σωλήνα έχει αναδειχθεί ως μία ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδο με σκοπό την διασφάλιση παροχής των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών σε ασθενείς που έχουν ένα ακέραιο γαστρεντερικό σύστημα αλλά δεν έχουν την ικανότητα να διατηρήσουν μία ασφαλή σίτιση από το στόμα. Η αύξηση της χρήσης της συγκεκριμένης μεθόδου έχει αποτέλεσμα και στην έκβαση των ασθενών και στην ποιότητα της ζωής τους.

Η εντερική διατροφή είναι προτιμότερη από την παρεντερική, όταν το έντερο είναι λειτουργικό και μπορεί να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά, καθώς είναι πιο φυσιολογική οδός και πιο οικονομική λύση.
Ανάλογα με την κλινική εικόνα και το πλάνο θεραπείας διαφοροποιείται και η θέση του σωλήνα.
Η εντερική διατροφή μπορεί να δοθεί :
1) Απευθείας στο στόμαχο (γαστρική σίτιση) μέσω στοματογαστρικού, ρινογαστρικού, γαστροστομικού ή οισοφαγοστομικού σωλήνα.
2) Μετά το στόμαχο ( μετα- πυλωρική σίτιση) μέσω ρινοδωδεκαδακτυλικού ή ρινοειλεϊκού σωλήνα, ή γαστρονηστιδοστομίας ή ειλεοστομίας.

Η επιλογή αλεσμένης τροφής ή σκευάσματος παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία του ασθενούς αλλά διαμορφώνει και την οικονομική επιβάρυνση. Πλέον υπάρχει πληθώρα σκευασμάτων που εξειδικεύονται ανάλογα την κατάσταση και καλύπτουν πλήρως τις θερμιδικές και πρωτεϊνικές ανάγκες των ασθενών.
Αντίστοιχα, η αλεσμένη τροφή αν είναι σωστή σε προετοιμασία και σύσταση μπορεί να αποτελέσει μία ανακούφιση και για τον ασθενή και για το συγγενικό του περιβάλλον, που σε συνδυασμό με την παρακολούθηση από ειδικό διαιτολόγο θα αποδίδει τα μέγιστα.

Κατάκης Δημήτρης M.Sc - Διαιτολόγος Διατροφολόγος - Χανιά

Γαστρεντερολογικά νοσήματα

FODMAP’s  και Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου( ΣΕΕ )

Το ΣΕΕ τα τελευταία χρόνια κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία του, με ασθενείς που εκδηλώνουν συμπτώματα όπως επαναλαμβανόμενος κοιλιακός πόνος και σχετίζεται με την αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου. Η ακαταστασία αυτή στις συνήθειες του (δυσκοιλιότητα, διάρροια και εναλλαγή τους) εμφανίζεται ως κοιλιακό πρήξιμο ή φούσκωμα.

Το πρόβλημα, όμως, ξεκινάει βρίσκεται στην αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων, καθώς το πιθανότερο είναι οι ασθενείς να ελαττώνουν σκόπιμα την κατανάλωση τροφής για να αποφύγουν τα μεταγευματικά συμπτώματα.  Με αυτόν τον τρόπο ιδιότυπες περιοριστικές δίαιτες θα τους οδηγήσουν σε μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και διατροφικές ελλείψεις,  γεγονός που πρέπει να αποφύγουμε.

Κάποιοι ασθενείς, επίσης, μπορεί να συσχετίσουν τα συμπτώματα τους με λανθάνουσα κοιλιοκάκη κατά την οποία υπάρχει υπερευαισθησία στην γλουτένη και έτσι ωφελούνται από μια δίαιτα ελεύθερη σε αυτό το συστατικό.

Τελευταίες έρευνες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα της δίαιτας χαμηλής σε FODMAP στην διαχείριση και θεραπεία του ΣΕΕ. Τα FODMAP είναι το σύνολο των στοιχείων που πρέπει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να αποφύγουμε στην καθημερινότητα μας ώστε να επανέλθει η φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Αυτά είναι: α) οι φρουκτάνες, ένα πολυμερές της φρουκτόζης που βρίσκεται σε διάφορα δημητριακά (π.χ. σιτάρι, πλιγούρι, σιμιγδάλι κ.α.) σε φρούτα (π.χ. μήλο, βερίκοκο, κεράσι κ.α.) και λαχανικά (π.χ. όσπρια, κουνουπίδι, κρεμμύδι κ.α.).
β) οι γαλακτο- ολιγοσακχαρίτες (GOS) που περιέχονται σε τροφές όπως όσπρια και σε πρόσθετα τροφίμων
γ) η λακτόζη που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα ( π.χ. γάλα, γιαούρτι, κεφίρ) και ως πρόσθετο τροφίμων.
δ) η φρουκτόζη  που περιέχεται σε φρούτα, μέλι κ.α. και σαν πρόσθετο σε γαλακτοκομικά, αρτοσκευάσματα και μαρμελάδες.
ε) οι πολυόλες που περιέχεται σε φρούτα, λαχανικά, προστίθενται ως γλυκαντικές, καθαρτικές, συντηρητικές ουσίες στα τρόφιμα.

Ο περιορισμός των παραπάνω οδηγεί σε ανακούφιση από τα συμπτώματα αλλά πρέπει να γίνεται με την βοήθεια ειδικού και όχι για παραπάνω από 4-8 εβδομάδες καθώς είναι αρκετά περιοριστική και δύσκολη στην εφαρμογή

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια νόσος κατά την οποία λαμβάνει χώρα μία αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη που περιέχουν τα σιτηρά. Εξαιτίας αυτής της αντίδρασης ξεκινάει ένας αυτοάνοσος μηχανισμός με αποτέλεσμα να προκαλούνται βλάβες στον εντερικό βλεννογόνο και σπανιότερα σε άλλα όργανα.
Υπάρχει σαφές γενετικό υπόστρωμα ενώ εκδηλώνεται συχνότερα στην παιδική ηλικία.

Το σύνηθες αποτέλεσμα της νόσου αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα είναι η ατροφία των εντερικών λαχνών. Η λειτουργία αυτών είναι η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Έτσι επέρχεται αδυναμία απορρόφησης και κατ’ επέκταση υποθρεψία. Υπάρχει, λοιπόν, η κλασική αντίληψη πως η κοιλιοκάκη είναι μία νόσος του λεπτού εντέρου. Όμως, οι ελλείψεις που δημιουργούνται προσβάλλουν και άλλα όργανα του σώματος όπως το κεντρικό νευρικό σύστημα, το δέρμα, την καρδία, το ήπαρ καθώς και τα οστά και τα δόντια.
Τέλος υπάρχει μία ταυτόχρονη δυσανεξία στην λακτόζη λόγω της παραπάνω καταστροφής.

Η μοναδική αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης και όλων των ανεπιθύμητων παρενεργειών της είναι η αποφυγή της γλουτένης ,δια βίου. Η διατροφική αντιμετώπιση, επομένως, στηρίζεται στην αποφυγή της γλουτένης αλλά και στην ταυτόχρονη διατροφική επάρκεια ώστε η ποιότητα της ζωής και της υγείας των νοσούντων να είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Φλεγμονώδης Νόσος Εντέρου ( Crohn’s – Ελκώδης Κολίτιδα )

Ως φλεγμονώδης νόσος του εντέρου χαρακτηρίζεται μία ομάδα διαταραχών του λεπτού ή και του παχέος εντέρου, οι οποίες είναι χρόνιες με εξάρσεις και υφέσεις. Συνήθως αναπτύσσονται κατά την εφηβική ηλικία και έχουν ως αποτέλεσμα δυσμενή συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροιες, αιμορραγίες του εντέρου και δυσαπορροφήσεις θρεπτικών συστατικών.

Οι δύο κύριοι τύποι ασθένειας της φλεγμονώδους νόσου είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, τύποι που διαφέρουν σε σοβαρότητα και σε περιοχή δράσης.

Η νόσος του Crohn χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις, ενώ μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε σημείο του γαστρεντερικού σωλήνα. Συνηθέστερα, βέβαια, η Crohn αναπτύσσεται μεταξύ τελικού ειλεού και αρχής του κόλον, ενώ η ελκώδης κολίτιδα στο ορθό έντερο και στο κόλον.

Λόγω των δυσαπορροφήσεων και του πόνου που υπόκεινται οι ασθενείς, ενδέχεται να παρουσιαστεί ανορεξία, υποθρεψία και διάφορες ελλείψεις ( αναιμία, μειωμένη ανάπτυξη, κακή οστική υγεία, διάφορες ελλείψεις βιταμινών).

Όλα τα παραπάνω αντιμετωπίζονται είτε με εμπλουτισμό της διατροφής ( εντερική διατροφή και προβιοτικά) είτε με αποφυγή και περιορισμό τροφίμων που επιβαρύνουν την κατάσταση.
Στην Νόσο του Crohn η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαχείριση και την αντιμετώπιση των εξάρσεων της νόσου πάντα σε συνδυασμό με την ιατρική αντιμετώπιση. Αντίθετα, στην ελκώδη κολίτιδα η ιατρική αντιμετώπιση κατευνάζει αρκετά τα συμπτώματα και η διατροφή στηρίζεται κυρίως στην αποφυγή των επιβαρυντικών τροφίμων.
Η ελάχιστη διατροφική εκπαίδευση και επαγγελματική συμβουλευτική των ασθενών, δυστυχώς, επιφέρει αύξηση των εξάρσεων των νόσων και γενικότερα χειρότερη ιατρική εικόνα.

Διαταραχές Χοληδόχου Κύστης

Ο σχηματισμός λίθων στην χοληδόχο κύστη, η συσσώρευση τους και ενδεχόμενη απόφραξη της κύστης είναι παράγοντες που επιφέρουν ενόχληση, πόνο και μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στο χειρουργείο.
Υπάρχει μεγάλος αριθμός διατροφικών και άλλων αιτιολογικών παραγόντων  όπως δημογραφικοί, γενετικοί και ανατομικοί, που σχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας λίθων.
Η βασική απαίτηση, όμως, είναι ο υπερκορεσμός σε χοληστερόλη των χολικών εκκρίσεων και αυτό επηρεάζεται από την διατροφική πρόσληψη, τις διατροφικές συνήθειες και το βάρος του σώματος.

Η παχυσαρκία, η πρόσληψη λίπους από τις τροφές και η κατανάλωση υδατανθράκων( μπορούν να μετατραπούν σε λιπαρά οξέα στην κυκλοφορία του αίματος) επιβαρύνουν την κατάσταση, ενώ παράγοντες όπως η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ( υπερλειτουργία ήπατος ) και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα ενισχύουν την επιβάρυνση.

Λόγω όμως της άμεσης σύνδεσης των διατροφικών συνηθειών και επιλογών με τον σχηματισμό των λίθων, η αλλαγή προς το καλύτερο όλων των παραπάνω μπορούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν την εμφάνιση πόνου από χολοκυστίτιδα και να μας γλυτώσουν από ένα άμεσο χειρουργείο χολοκυστεκτομής.

Ακόμα και αν το χειρουργείο αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης είναι αναπόφευκτο, θα πρέπει για ένα χρονικό διάστημα να γίνει προσαρμογή της διατροφής μας ώστε να μην είναι ερεθισμένη η κύστη, γεγονός που οδηγεί καλύτερη ιατρική εικόνα, λιγότερο επώδυνο χειρουργείο( λαπαροσκοπικό) και πιο γρηγορότερη αποκατάσταση.

Ελάτε να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε ένα πλάνο διατροφής που θα είναι βασισμένο στις ανάγκες μας και θα μειώσει τα συμπτώματα  με σκοπό την αποφυγή ελλείψεων και την καλύτερη προοπτική για την υγειά μας